Со празнично ѕвонење Бугарија ги пречека моштите на Македонските просветители Кирил и Методиј.

Advertisements
adsense

Моштите на светите апостолски браќа Кирил и Методиј беа официјално пречекани во Софија со празнично ѕвонење.

Ова се случи на крстосницата на бул.„Христо Ботев“ и бул.„Александар Стамболијски“ и со литургиска поворка по булеварот моштите беа пренесени во Митрополитската катедрала „Света Недела“.

Advertisements
adsense

За прв пат тие ќе бидат изложени на јавна богослужба во храмот до 25 мај до пладне. Доколку е потребно, храмот ќе биде отворен и цела ноќ, велат од Софиската митрополитска црква.

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.