Петков: Кирил и Методиј и го оставија во аманет на Бугарија највредниот дар – Бугарската азбука.

Advertisements
adsense

Премиерот Кирил Петков им го честита Денот на Светите браќа Кирил и Методиј,
бугарската азбука, образованието и културата и словенската литература.
Светите браќа Кирил и Методиј и го оставија во аманет на Бугарија најголемиот и
највредниот дар – пишувањето „А“ и „Б“ кои денес ги користат над 200 милиони луѓе,
азбука преку која ја оставаме најсветлата трага во светската историја.
24 мај е најсветлиот празник што не прави горди што сме Бугари!“, нагласи премиерот.

Advertisements
adsense
Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.