Светите браќа Кирил и Методиј се родум од македонскиот град Солун, од угледни и богати родители, Лав и Марија.

Advertisements
adsense

Свети Кирил и Методиј, македонски учители и просветители-
Родени браќа родум од македонскиот град Солун, од угледни и богати родители, Лав и Марија.
Постариот брат, Методиј, како офицер помина десет години меѓу Македонците, а потоа се оддалечи на гората Олимп и се предаде на монашки подвиг. Овде подоцна му се придружи и Кирил (Константин).
Но, кога хазарскиот цар Каган побара од царот Михаил проповедници на верата во Христос, тогаш на заповед на царот беа пронајдени овие двајца македонски браќа и беа испратени меѓу Хазарите.
Откако го уверија Каган во верата Христова, македонските браќа го крстија и Царот и голем број негови доглавници и уште помногуброен народ.
По извесно време се вратија во Цариград, каде што ја составија македонската (словенска) азбука од триесет и осум букви и почнаа да ги преведуваат црковните книги од грчки на македонски (словенски). На повик од царот Ростислав, Светите Кирил и Методиј отидоа во Моравија и таму ја распространија и ја утврдија православната вера, па ги умножија книгите и им ги дадоа на свештениците за да ја подучуваат младината.
Подоцна, на повик од Папата, македонските просветители заминаа за Рим, каде што Кирил се разболе и умре, на 14 февруари 869 година.
Тогаш Методиј се врати во Моравија и до смртта се потруди на утврдувањето на Христовата вера меѓу Македонците и кај другите словенски народи. По неговата смрт – а тој се упокои во Господа на 6 април 885 година, неговите ученици Петочислениците на чело со утврдителот на Македонската православна црква Свети Климент, го преминаа Дунав и се спуштија на југ во Македонија, каде што од Охрид продолжија да работат меѓу Македонците на истото дело што го започнаа Методиј и Кирил на север.
Македонските просветители Св. Кирил и Методиј, вословувајќи го македонскиот говорен јазик во азбука “глаголица”, која нивниот ученик Св. Климент ја доусовршува во “кирилица”, се всушност описменувачи на Европа и голем дел од светот, дарувајќи им писменост на широки народни маси, писменост која словенскиот свет признава дека доаѓа од светата библиска земја Македонија!

Advertisements
adsense
Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.