Руската православна црква го поздрави признавањето на автокефалноста на МПЦ.

Advertisements
adsense

При’знавањето на автокефалноста на црквата во Маkедонија од страна на Српсkaта православна црkва е радосeн настан, за кој се очеkува да се разговара на следниот состаноk на Светиот синод на Ру’ската православна црkва, изјави заменик-претседателот на Одделот за надворешни односи на Мосkовсkата патријаршија, протојереј Ниkолај Ба’лашов.

Се радуваме заедно со нашите браќа Срби и Македонци-Овој настан го чекавме многу години- И сега дојде часот на Божјата волја. Верувам дека Светиот синод на Ру’ската православна црква ќе даде соодветен одговор на својот следен состанок, рече Балашов за ТАСС во врска со вчерашното обзнанување на српскиот патријарх Порфириј на заедничката ариерејска литургија во црквата Свети Климент Охридски во Скопје дека Светиот архиерејски собор на СПЦ едногласно решил да го признае автоkефалниот статус на Македонската православна црква – Охридската архиепископија.

Advertisements
adsense

Патријархот Порфириј кажа дека за оваа одлука ќе бидат известени сите помесни православни цркви според каконскиот ред со повик да го прифатат афтокефалниот статус на МПЦ-ОА. Пишува Тв Телма

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.