Црвенковски: Потпишувањето на договор со Бугарија беше голема грешка!

Advertisements
adsense

Поранешниот претседател и лидер на СДСМ, Бранко Црвенковски, на трибина организирана од Дипломатскиот совет, оцени дека потписот за „заедничката историја“ со Бугарија и за формирањето на Историската комисија бил грешка и дека, наспроти Преспанскиот договор со Грција, кој ги затвори спорните прашања меѓу двете земји, овој ја отворил Пандорината кутија и ги влошил билатералните односи со оваа земја уште повеќе.

Advertisements
adsense

-Не би ставил знак на еднаквост меѓу Преспанскиот договор со Грција и Договорот за пријателство и соработка со Бугарија од најмалку една причина. Преспанскиот договор со Грција, кој јас не го сметам за добар, уште помалку за идеален туку за избор на помалото зло, сепак затвори едно тешко отворено прашање. Договорот со Бугарија не само што не затвориниту едно, туку напротив ја отвори Пандорината кутија и создаде основа за цела серија барања од страна на Бугарија кои до таа мерка задираат во нашиот национален идентитет и историја, што компромис едноставно не е можен. односите со Грција затоа се неспоредливо подобри по потпишувањето на договорот, но сосема спротивно, односите со Бугарија се неспоредливо полоши по отколку пред потпишувањето. Или да бидам директен: Потпишувањето на Договорот со Бугарија со таа содржиан , посебно со формулацијата за „заедничка историја“ и формирањето на мешовитата историска комисија со мандат да арбитрира околу историските настани и личности беше голема грешкаТезата која се пласираше во јавноста дека за националниот идентитет не преговараме, а за историјата же се договориме, во самата своја основа е апсурдна. секој и сечиј национален идентитет е резултат на историски процес кој се потпира на одредени историски меѓници настани и личности. Ако тие ви бидат одземени, од националниот идентитет не останува ништо“, порача Црвенковски во ова трето јавно обраќање годинава.

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.