МЕПСО побара повисока цена на тарифата за пренос за 68 отсто

Advertisements
adsense

Државната МЕПСО денеска ја достави пресметката на трошоците до Регулаторната комисија и побара зголемување на тарифата за пренос за 68 отсто.

Претходно истото го сторија и ЕВН ХОУМ, Електродистрибуција и МЕМО и со ова сите енергетски компании ги доставија пресметките на трошоците до Комисијата.

Заедничко за сите е што пријавија загуби и бараат зголемување на цената на струјата но во различна висина но засега не е познато колку бараат останатите компании.

Advertisements
adsense

Од МЕПСО информираат дека барањето за 68 отстотно зголемување на цената na преносната тарифа се должи на зголемените трошоци за набавка на електрична енергија за покривање на загубите во преносната мрежа, кои се купуваат од слободниот пазар.

Сега останува на регулаторите да пресечат кои од пријавените трошоци ќе ги прифатат и признаат и колкаво ќе биде зголемувањето на цената на струјата. Претседателот на Регулаторна, Марко Бислимовски, соопшти дека е извесно поскапувањето да биде над 10 отсто а тоа го припиша на Општините кои наместо од слободниот пазар се снабдуваат со струја директно од ЕВН Хоум и за само неколку месеци потрошиле енергија вредна 30 милиони евра.

Јавува Телма

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.