Професорот Цуцуловски: Република Македонија не се наоѓа во провалија, туку во бездна.

Advertisements
adsense

Долго време тврдам дека Република Македонија не се наоѓа во провалија, туку во бездна. Провалијата, колку и да е длабока, сепак има крај/отвор/излез, колку и да е одалечен. За разлика од неа, бездната нема никаков крај. Во која и да било насока да се движите, никокаш нема да наидете на нејзиното дно/крај. Затоа е и бездна, пишува универзитетскиот професор во пензија Љубомир Цуцуловски.

-Во оваа смисла, таа е затворен, безизлезен простор. Пишувајќи го ова, се потсетив на Сартровата драма „Зад затворени врати“ од1944 година. Во неа дејството (ако во неа воопшто има некакво дејство/акција) се случува во пеколот.

Advertisements
adsense

Пеколот кој го опишува Сартр не е обичен. Во него ги нема вообичаените апарати за мачење. Го нема и Ѓаволот. Нема ниту длабоки казани со оган. Сартровиот пекол е само обична соба, во која нема прозорци, додека вратите/излезот целосно се затворени. Во просторијата се наоѓаат само три, веќе починати личности, незнаејќи ништо едната за другата, ниту било што знаат за намерите на другиот. Така, сѐ до нивната смрт. Додуша, не ни може да се рече дека така ќе биде сѐ до нивната смрт, бидејќи тие се веќе мртви. Во спротивно, не би биле во пеколот. Нивната иднина е вечно да бидат во оваа просторија/пекол, со апсолутно затворени врати.

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.