Зејтинот достигна рекордна цена од 163 денари за литар!

Advertisements
adsense

Откако Владата ги врати маржите и даноците на основните прехранбени производи, цените од денеска во маркетите ги рушат сите рекорди. Заклучно со вчера, маржите во малопродажба беа ограничени на 5 отсто кај лебот, солта, брашното – тип 400, суровото сончогледово масло за јадење и сончогледовото масло за јадење, млекото, свежото месо и сувомеснатите производи.

Advertisements
adsense

Одлуката почна да се применува од 1 март 2022 година, а траеше до вчера, 31 мај. Целта беше, како што објасни тогаш министерот за економија Крешник Бектеши, да се ограничи растот на цените во следните три месеци. Маслото за јадење кое вчера беше 135 денари денеска достигна цена од 163 денари. Килограм брашно за кое граѓаните плаќаа околу 35 денари, денеска се продава за 60 денари, а поскапен е и лебот, кој на полиците во маркетите се продава за 43 денари.  Во зависност од тоа каков леб купувате, цените се зголеми меѓу 6 и 9 денари.

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.