Екологистите загрижени: Граѓаните можат и сами да произведуваат пелети, но ќе го загадат воздухот

Advertisements
adsense

Намерата на граѓаните да купуваат помали машини за производство на пелети дома предизвика загриженост кај еколошките организации за заштита на животната средина, кои велат дека во период кога се ќе поскапи, граѓаните ќе бараат повеќе евтини алтернативи кои ќе донесат огромно загадување на воздухот од есен.

Институциите во моментов немаат начин да контролираат каков квалитет на пелети ќе произведуваат граѓаните кои ги купуваат машините.

Advertisements
adsense

Значително е намалена количината на пелети на пазарот во земјава. Македонија успева да произведе само 20% од потребната количина пелети за пазарот во земјава, додека останатите 80% се увезуваат од земји како Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија и Албанија. Србија пред неколку дена одлучи да го забрани извозот на пелети и оваа одлука беше голем удар за пазарот во нашата земја. Босна и Бугарија го направија истото. Иако цената на пелетите досега е зголемена за 50 отсто, одлуката на Србија, поскапувањето на дрвото и недоволното количество до есен може да доведе до дополнително поскапување на пелетите.

извор: alsat

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.