Македонското чудо од дете ги доби златните медали за освоените први места во математика на светско ниво.

Advertisements
adsense

Седумгодишниот Македон Димитровски ги доби златните медали освоени во натпревар по математика, во конкуренција со 4.000 учесници од цел свет.

Македон е мал генијалец: Решава задачи за средно и освојува медали, учи јазици за миг, галаксиите ги знае до детали…..

Advertisements
adsense

– Натпреварот се вика „Математика без граници“ и се организира во 22 земји во цел свет и се реализира преку менторите во училиштата. Неговата учителка поттикна Македон да оди на натпревар, па ние го пријавивме. За првиот натпревар, кога полагаше, малку се подготвуваше дома, и потоа освои златен медал. Во вториот дел се натпреваруваат сите успешни од првиот натпревар. Ама ние не разбравме дека треба пак да се пријавиме. И испадна дека не може да учествува. Арно ама, неговата учителка пишала до организаторот и дека беше со освоен златен медал, па го примија. Се полагаше истиот ден, само овојпат немаше подготовка зашто немаше време, и пак освои златен медал. Сега го поканија на некое завршно финале во Несебар, но не знам дали ќе успемее да отидеме – кажа неговиот татко Владимир Димитровски во неодамнешниот разговор за „Нова Македонија.

Advertisements
adsense

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.